• EN
Selecteer stijl: 
Kleur : Blauw
Lettertype: Times New Roman

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Geel/Oranje
Lettertype: Arial

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Paars
Lettertype: Verdana

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Cyaan
Lettertype: Comic Sans MS

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Groen transparant
Lettertype: Lucida

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling

Volg Remark Webdesign! Volg Remark Webdesign!

 

Advertentie

Subspecial03a

John Grisham

Harm Door Harm

24 April 2012
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Add to favorites
  • email
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Pageviews 185 x viewed

De Aanklacht

John Grisham - De Aanklacht

John Grisham staat al jaren bekend als één van beste schrijvers van legal thrillers, naast de enkele roman-verhalen die hij ook schreef. Vele nieuwkomers in dit genre worden afgezet tegen Grisham en je mag dan alleen maar hopen dat je in de kritieken enigszins in zijn buurt kan komen. Zijn oeuvre is behoorlijk en met vaste regelmaat voegt hij daar een boek aan toe. Zo ook weer in het begin van 2008. De Aanklacht is de nieuwste aanwinst in de collectie Grisham-boeken. Wederom een legal thriller, met een verhaal dat er mag wezen. Dit keer ook een verhaal dat een boodschap in zich heeft, maar daarover later meer.

Miljoenenzaak
Het echtpaar Mary-Grace en Wes Payton strijden al jaren voor een zaak die alles te maken heeft met de woonplaats van Mary-Grace, Bowmore. Jarenlang werd er door Krane Chemical in deze plaats afval gedumpt dat chemische middelen bevatte. Dit met alle gevolgen van dien. Het bedrijf zit al lang niet meer in het plaatsje, maar wordt nog elke dag ervaren door de inwoners. Door de dumpingen is het grondwater van Bowmore vervuild geraakt en dit heeft, na jaren van gebruik zonder te weten dat het niet veilig was, geleid tot een groot aantal zieke inwoners. En niet alleen ziek, er stierven ook al mensen. Het plaatsje en zijn omgeving wordt al 'Cancer County' genoemd. Niemand durft het echter tegen het grote bedrijf op te nemen, behalve één iemand. Jeannette Baker verloor kort achter elkaar haar man en haar zoontje aan de gevolgen van kanker, veroorzaakt door het vervuilde drinkwater. Zij neemt Mary-Grace en Wes in de arm om Krane Chemical aan te klagen. Na een rechtszaak van 71 dagen wordt Jeannette in het gelijk gesteld en Krane moet een schadevergoeding van 41 miljoen dollar betalen. Dat het bedrijf hier niet mee akkoord gaat, mag duidelijk zijn. Zij tekenen per direct hoger beroep aan en dan begint de echte strijd eigenlijk pas.

Strijd om een rechterszetel
Het is voor Krane Chemical duidelijk dat zij in geen geval de schadevergoeding willen betalen en zij zetten alles in het werk om het hoger beroep te winnen. Hiervoor moeten ze echter wel zorgen dat de zittende rechter, McCarthy, snel van haar zetel wordt gelicht. Op dit moment zou zij de beslissende stem hebben in een uitspraak over deze zaak en te verwachten is dat Krane dan het onderspit zal delven. Het bedrijf huurt Trudeau in om ervoor te zorgen dat McCarthy de aankomende verkiezingsstrijd voor haar zetel zal verliezen. Geen enkel middel wordt onbenut gelaten. Ze introduceren tegenkandidaten die ze met grote budgetten paaien om de strijd aan te gaan. Dit alles om ervoor te zorgen dat zij de straks zittende rechter in hun macht zullen hebben. Een strijd die modder gooien en leugens lanceren niet schuwt. Er mengen zich ook andere bedrijven in het gevecht om de rechterszetel. Het is immers van het grootste belang dat de zittende McCarthy verdwijnt, willen zij in de toekomst niet ook grote schadeclaims moeten betalen. Tussen al dit grote geweld van rijke bedrijven en machtige personen proberen Mary-Grace en Wes er alles aan te doen de huidige rechter te behouden voor de rechtbank. Het lijkt hun enige hoop om de schadevergoeding in hoger beroep toegewezen te krijgen. Zal het ze lukken?

Verborgen boodschap
John Grisham is er met De Aanklacht weer in geslaagd een thriller van formaat af te leveren. De titel lijkt ook ongelooflijk doordacht te zijn. Grisham spreekt zich door middel van dit boek uit tegen het systeem van gekozen rechters, of liever gezegd gekochte rechters. Het laat eens te meer zien hoe corrupt het systeem op deze manier is. Het boek kan gezien worden als Grishams aanklacht tegen deze manier van verkiezingen. De minderbedeelde, eisende partijen delven immers altijd het onderspit als machtige concerns zich in gaan dekken door de juiste rechters op de juiste plaats te krijgen. Waar blijf je dan nog met een eerlijke rechtspraak, lijkt Grisham aan te willen geven. Deze boodschap maakt het verhaal des te beter. Het is een morele toevoeging, die de inhoud kracht bij zet. Verder valt alleen maar te zeggen dat De Aanklacht wederom een pageturner is geworden, zoals we van John gewend zijn.

Net geen vijf
Als alle woorden zo lovend zijn en het verhaal goed in elkaar zit, waarom dan geen vijf sterren? Dat zullen velen zich afvragen. Uitleg die daarvoor te geven is, is dat er in het oeuvre van Grisham boeken zijn die net iets beter zijn dan De Aanklacht en dan kun je dus niet zeggen dat deze vijf sterren scoort. Vandaar de vierenhalve ster, want het is wel één van de beste uit zijn boekenreeks. Met spanning kan weer uitgekeken worden naar de nieuwe Grisham, een thriller of een roman (zoals hij er ook een paar schreef) - het maakt niet uit. De naam Grisham lijkt gewoon garant te staan voor een bestseller.

Gebruikte Tags: aanklacht appeal grisham

Advertentie

Copyright 2012-2022 © Remark Webdesign
https://www.remark-webdesign.nl/pivxbase/page/subspecial03a/standard06