• EN
Selecteer stijl: 
Kleur : Blauw
Lettertype: Times New Roman

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Geel/Oranje
Lettertype: Arial

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Paars
Lettertype: Verdana

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Cyaan
Lettertype: Comic Sans MS

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling
Kleur : Groen transparant
Lettertype: Lucida

Let op! Scherm verschuift
even gedurende wisseling

Volg Remark Webdesign! Volg Remark Webdesign!

 

Advertentie

General04

Cartoons & Strips / Cartoons & Comics

Harm Door Harm

24 April 2012
These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages.
  • Add to favorites
  • email
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
Pageviews 410 x viewed

Dit deel gaat over cartoons en strips. Dit om te demonstreren dat er 4 niveaus diep gegaan kan worden in het menu.


Een cartoon of spotprent is een humoristische tekening. Dit kan bijvoorbeeld een karikatuur van een bekend persoon, een persiflage van een actuele situatie of simpelweg een afbeelding van een komische situatie zijn.

Veel kranten en tijdschriften publiceren cartoons. In kranten gaat het vooral om politieke spotprenten.

Het woord voor cartoon wordt ook wel eens gebruikt voor stripverhalen of tekenfilms.

Het gebeurt niet vaak dat in Nederland een cartoonist persoonlijke consequenties ondervindt van zijn werk, maar Bernard Willem Holtrop, die onder het pseudoniem Willem werkt, veroorzaakte in 1966 een schandaal met een prent waarop koningin Juliana zich prostitueerde. De prent werd in beslag genomen, Willem werd gearresteerd en werd samen met zijn uitgever vervolgd wegens majesteitsschennis. Hierna verhuisde Willem naar Parijs.

Er zijn ooit Kamervragen gesteld door de RKPN over een als bijzonder grievend ervaren cartoon van Yrrah in Vrij Nederland, maar dat had verder geen consequenties.

Op 30 september 2005 stonden enkele cartoons over Mohammed in Jyllands-Posten, een Deens dagblad. Dit leidde in de islamitische wereld en onder islamitische immigranten in de westerse wereld tot een anti-Deense boycot en felle en soms gewelddadige protesten. Er ontspon zich ook in Nederland een discussie over zelfcensuur en de grenzen van de vrijheid van meningsuiting.


Het stripverhaal (ook beeldverhaal of strip(album) genoemd) is een van de oudste vormen van literatuur. Rob Godthelp geeft de volgende definitie: "Een stripverhaal is een periodiek in druk verschijnende reeks afbeeldingen (soms direct in boekvorm), doorgaans voorzien van taal, met een identieke hoofdpersoon in elke aflevering, terwijl de afbeeldingen een onderlinge samenhang vertonen, zodat de lezer/kijker een bepaald verloop van gebeurtenissen meegedeeld wordt." Een stripverhaal wordt gevormd door een aantal van afbeeldingen die een verhaal vormen. Een stripverhaal wordt gemaakt door een striptekenaar en een scenarioschrijver. Soms schrijft de tekenaar tevens het scenario, soms werken er meerdere personen aan het tekenwerk (schetsen, inkten, letteren) of aan het verhaal. Een typisch Amerikaanse vorm van een stripverhaal is de comic, een bekende Japanse versie is de manga.

Fokke & Sukke

Gebruikte Tags: cartoon comics strip

Advertentie

Copyright 2012-2023 © Remark Webdesign
https://www.remark-webdesign.nl/pivxbase/page/general04/standard06